Om Fenicia »
Kontakta oss »

BÖCKER
Syrien »
Jordanien »
Förenade -
Arabemiraten »
Libanon »

RESOR
Kulturresor »
Bilder »
  

Förenade Arabemiraten - piratkusten

Förenade Arabemiraten, en av världens yngsta nationer (grundat så sent som 1971), ligger som en gnistrande juvel vid Persiska Viken. Det svarta guldet, oljan, har i rapidfart förvandlat den ofruktbara öknen till ett av de modernaste länderna i världen.

Landet Förenade Arabemiraten är en federation som består av sju sinsemellan självständiga emirat: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al Quwain, Ras al Khaimah och Furjairah. På senare år har man börjat satsa helhjärtat på turismen, oljan varar ju inte för evigt.

I vår guide över Emiraten inleder vi med fakta och praktiska tips inför en resa. Vidare ger vi en historisk översikt, beskriver landets natur och klimat, befolkning och religion samt låter er få en inblick i arabvärldens mångtusenåriga traditioner, exempelvis hur ett bröllop går till eller en traditionell kaffeceremoni.

Därefter redogör vi i tur och ordning för de sju gästfria små shejkdömena som utgör landet:

Abu Dhabi är det största och rikaste emiratet, och dess huvudstad Abu Dhabi City är även hela federationens huvudstad. När man ser stadens skyline kan man förstå varför den kallas Gulfstaternas Manhattan.

Dubai, "lillebror", gör allt för att konkurrera med huvudstaden. Bygger man ett högt hus i Abu Dhabi projekteras ett ännu högre i Dubai, och bygger man ett 6-stjärnigt hotell i Abu Dhabi bygger man ett 7-stjärnigt i Dubai. Guldets stad, köpmännens stad, shoppingparadis, nöjesmetropol eller Arabiens Hong Kong, ja epiteten är många på den pulserande och ständigt växande storstaden Dubai City.

Sharjah har förmodligen det mest spännande förflutna av de små emiraten. Här kan du frossa i lönande shopping, njuta av lärorika museibesök och hitta landets bäst bevarade arkitektur.

Vidare beskriver vi de resterande fyra emiraten, som även de numera tävlar om att locka till sig turister.