Om Fenicia »
Kontakta oss »

BÖCKER
Syrien »
Jordanien »
Förenade -
Arabemiraten »
Libanon »

RESOR
Kulturresor »
Bilder »
 

JORDANIEN- kontrasternas landDen svenskfödda prinsessan Majda har skrivit förordet i boken om Jordanien och har också tillsammans med sin man prins Raad gett oss ovärderlig hjälp under tiden vi skrev. De försåg oss även med information som hade varit svår att skaffa på egen hand samt kontrollerade allt vårt material innan det gick i tryck.

I den första delen av boken ger vi en del praktiska tips, både om sådant som man bör veta inför resan och sådant som är bra att veta när man väl är där. Vi beskriver landet geografiskt och klimatmässigt, skildrar dess befolkning och religion samt ger en historisk översikt.

Under våra resor i området har vi kommit i kontakt med många intressanta människor. En av dem, Ghassan Oweis (administrativ chef för skriften "Your guide to Amman") berättade för oss hur man kommunicerar med hjälp av "kaffespråket", vilket vi beskrivit i ett kapitel som handlar om beduiner. Shopping och mat tar vi naturligtvis också upp.

Vi gör en rundtur i huvudstaden Amman, innan vi beger oss ut i öknen för att besöka ökenpalatsen, ommayyadkalifernas tummelplatser. De första arabiska härskarna var fortfarande beduiner i hjärtat, och troligen var det deras kärlek till öknen som fick dem att bygga dessa ståtliga palats långt ifrån alla krav och regeringsplikter. Rester av väggmålningar i ruinerna minner också om att de här kunde leva livets glada dagar.

I norra Jordanien ligger flera av de städer som ingick i antikens EU, Dekapolis eller tiostadsförbundet. Vi tar er med till Jerash, antikens Gerasa, Tabaqat Fahl, antikens Pella och Umm Qais, antikens Garada.

Vi följer i Mose fotspår upp på berget Nebo, varifrån han skådade in i det förlovade landet. Närmare än så kom han inte; hans grav finns i ett kapell på bergets topp. Ett kors, som symboliserar händelsen då Mose stav förvandlades till en orm, finns på platsen där den bästa utsikten över det heliga landet ges.

Vi fortsätter söderut längs Döda Havet till Jordaniens mest besökta sevärdhet, den mytomspunna staden Petra. Den rosenröda stadens historia förtrollar liksom kungagravarna, teatern, kultplatserna, monumenten och bergens helt otroligt färgsprakande klippväggar.

Innan vi avslutar vår guidetur i Aqaba nere vid Röda Havet gör vi en avstickare till ökenreservatet Wadi Rum, dit Harald Treutiger en gång förde äventyrslystna skattsökare.